kalabanneri.jpg

Kalaopas

WE ARE (not) INTO FISHY BUSINESS! 

 

Me Sushibar+Winessa tykkäämme maapallostamme! Siksi olemme pyrkineet viemään pääraaka-aineitamme eettisempään ja ekologisempaan suuntaan yhdessä kalatoimittajamme Kalatukku E. Erikssonin kanssa. Olemme käyttäneet ohjenuorana WWF:n kalaopasta (Maailman luonnonsäätiö), jossa kalat ja merenelävät luokitellaan liikennevalovärein suosittaviin, harkiten käytettäviin tai vältettäviin tuotteisiin. Haluamme tehdä osamme ympäristön puolesta ja tuotesuunnittelullamme helpottaa myös teidän, ihanien asiakkaidemme valintoja! 

/  We at Sushibar+Wine care for our blue and green globe! We’ve been working towards changing our ingredients into more sustainable options to do our part. In collaboration with our fish supplier Kalatukku E. Eriksson we’ve chosen better options according to WWF:s (World Wildlife Fund) quidelines. With this we also want to make it easier for you, our lovely customers, to choose better options!


SIIKA / WHITEFISH

Ihanat siikasashimimme ja -nigirimme valmistuvat kotimaisesta, tuoreena toimitetusta, kasvatetusta siiasta. Siikamme on WWF:n kalaoppaan vihreällä listalla: ruokintatekniikat, rehun koostumus ja tiukka ympäristölainsäädäntö ja lupajärjestelmä pitävät huolta, että siikamme on hyvän fiiliksen herkku!

Our yummy whitefish sashimi and nigiri are made of fresh Finnish farmed whitefish. Our whitefish is labelled with the green traffic light: the feeding techniques, the composition of the feed and strict legislation guarantee that our whitefish is a feel-good delicacy!

siika.png

tonnikala.png

TONNIKALA / TUNA

Keltaevätonnikalamme kalastetaan Tyyneltä valtamereltä Indonesian, Papua-Uusi-Guinean ja Australian lähettyviltä. Tämä ruokalistallemme vuosien poissaolon jälkeen paluun tehyt tuhdimpi fisu on hyvän omatunnon valinta: tonnikalallamme on MSC sertifikaatti ja se on WWF:n kalaooppaan vihreällä listalla. Tätä voi siis nauttia hyvillä mielin!

Our yellowfin comes from the Pacific Ocean and is cought near Indonesia, Papua New Guinea and Australia. This meaty fish was absent from our menu for years due to ecological reasons but now this returnee is a quilt free treat: our tuna is MSC certified and is labelled with the green traffic light. Yummy and quilt free, can it get any better?

.


JÄTTIKATKARAVUNPYRSTÖ (EBI) / GIANT SHRIMP TAIL

Kestosuosikki californiamakin päätähti jättikatkarapu pyydystetään Vietnamista. Tämä mangrovemetsien alueilla kasvatettu kaveri on ASC-sertifioitu. Jättikatkis on WWF:n kalaoppaan vihreällä listalla eli mangrovet osana maapallomme keuhkoja saavat jatkossakin kukoistaa!

This superstar of the california roll comes from Vietnam. This buddy is grown in the mangrove regions and is ASC certified and labelled with the green traffic light. The mangrove being a part of the Earth’s lungs get to keep on thriving and we get to have our yummy ebi!

ebi.png

tiikerirapu.png

TIIKERIRAPU / TIGER PRAWN

Tiikerirapumme tulee myös Vietnamista ja kuten jättikatkarapu, on tiikerirapumme myös ASC-sertifioitu. Tämä tropiikissa kasvava raitaselkä on WWF:n vihreällä listalla eli kasvatus on niin ekologisesti kuin sosiaalisestikin kestävillä perusteilla. Nam!

Our tiger prawn is also Vietnamese and just like ebi, it is ASC certified. The tiger prawn is also labelled with the green traffic light, meaning the farming is ecologically and socially sound. Yum!


LOHI / SALMON

Tuoreena meille toimitettava norjalainen, kasvatettu merilohi on WWF:n kalaoppaassa keltaisella: Tätä herkkua kannattaa siis valita harkiten. Luomu- tai ASC-merkityn lohen saatavuus ja laatu on toistaiseksi liian heikkoa sushia varten, mutta toivomme tilanteen muuttuvan tulevaisuudessa!

Our Norwegian farmed salmon is delivered fresh and is labelled with the yellow traffic light: This yummy thing should be chosen with consideration. For now the availability and quality of organic or ASC labelled salmon isn’t sufficient for sushi, but we’re hoping for a change in the future! 

 

lohi.png

kampasimpukka.png

KAMPASIMPUKKA / SCALLOP

Nämä kaverit eivät ehkä tuo meille helmiä mukanaan, mutta näitä voi nautiskella mielin määrin hyvillä mielin! Kampasimpukkamme pyydystetään Japanista ja on MSC-sertifioitua. Kampasimpukkamme on myös WWF:n vihreällä listalla. Kuinka monet grilled hotatet laitetaan tällä kertaa?

These fellows might not give us any pearls but are a guilt free delicacy! Our scallops come from Japan and are MSC certified. The scallops are also labelled with the green traffic light so the only question left is how many orders of grilled scallops to enjoy this time?


Sertifikaatit / Certificates:

MSC (Marine stewardship council): MSC-sertifikaatti on merkki, että kasvavat kalat tai merenelävät on pyydystetty ekologisesti kestävien periaatteiden mukaan, eikä kalastus vaaranna kyseessä olevan lajin tai sivusaaliina kiinni jäävien lajien kantoja. Sertifikaatti myönnetään määräajaksi ja vain kalakannoille, joiden tila on riittävän hyvä. MSC-sertifiointi edellyttää myös kalavesien ja kestävien periaatteiden toteutumisen aktiivista tarkkailua. Sertifikaatti myönnetään viideksi vuodeksi kerrallaan ja se voidaan myös jättää myöntämättä, jos olosuhteet muuttuvat. MSC-sertifikaatti keskittyy villinä kasvaviin kaloihin ja mereneläviin. Lisää MSC-sertifikaatista: https://www.msc.org/fi.

MSC certificate is a sign the fish and seafood are caught according to sustainable principles and the fishing isn’t endangering the fish or seafood stocks or by-catch caught. Certificate is only granted for fish stocks which are in good enough condition for fishing. MSC certificate also requires continuous observation of fishing environment and actions if necessary. The certificate is granted for 5 years at a time and can be taken away if conditions change. MSC certificate concentrates on wild fish and seafood. More on the MSC certificate: https://www.msc.org/.

ASC (Aquaculture stewardship council): ASC-sertifikaatti takaa, että kala tai merenelävä on kasvatettu niin ekologisesti kuin sosiaalisestikin kestävällä tavalla. ASC -sertifikaatti kertoo kalan- tai merenelävien kasvatuksen läpinäkyvyydestä ja avoimuudesta sekä tavoitteesta pienentää kasvatuksen ympäristövaikutuksia. Sertifikaatti on kehitetty yhteistyössä WWF:n kanssa ja keskittyy kasvatettuihin lajikkeisiin. Lisää ASC -sertifikaatista: https://www.asc-aqua.org/.

ASC certificate indicates that the fish and seafood are farmed with sustainable principles concentrating on ecological, environmental and social aspects. The certificate is a sign of transparency and openness in the farming process and a quarantee to try and reduce the impact of farming on the surrounding nature. The certificate was formed in collaboration with World Wildlife Fund and concentrates on farmed fish and seafood. More on the ASC certificate: https://www.asc-aqua.org/.

 

WWF liikennevalokoodit / World Wildlife Fund traffic lights:

Näyttökuva 2017-06-08 kello 9.53.21.png

 

Vihreä: Suosi / Green: Favour these options
Keltainen: Harkitse / Yellow: Choose with consideration
Punainen: Vältä / Red: Avoid